Aanbouw & Uitbouw
Van Straalen

Belangrijkste eigenschappen schuurmachine

Blog

Een schuurmachine kopen gebeurt vaak impulsief, maar is dit ook verstandig? Het kan wezen dat je in zo’n snelle beslissing niet het goede koopt of nog erger iets koopt met functies die je nooit gaat gebruiken. Een hoog vermogen en een goede schuurcapaciteit is mooi, maar is dit altijd wel nodig? In sommige gevallen zal dit de prijs zo erg beïnvloeden dat het niet meer voordelig is. Nee, het is veel belangrijker om te weten welke eigenschappen wel belangrijk zijn en waarom. Hieronder daarom drie eigenschappen die veel zeggen over de kwaliteit van een schuurmachine.

Vermogen

Het vermogen komt voor bij alle machines die elektrisch worden aangedreven. Het vermogen kun je omschrijven als de arbeid die de machine kan verwerken. Hoe hoger het vermogen van een schuurmachine hoe eenvoudiger deze grote oppervlakken kan schuren. Zo valt het op dat een delta- of stripschuurmachine niet zo’n hoog vermogen heeft. Band- en excenterschuurmachines hebben daarentegen wel weer een hoog vermogen. Deze zijn namelijk speciaal ontworpen voor het schuren van grote oppervlakken. Bij het schuren van grote oppervlakken komt ook een hoge weerstand kijken, waardoor ook veel vermogen benodigd is.

Schuurbewegingen

De schuurbewegingen zijn een belangrijke eigenschap als je wilt weten hoe snel je kunt schuren. Eigenlijk geeft het aantal schuurbewegingen weer hoe snel de machine kan bewegen. Bij een excenterschuurmachine zijn dit het aantal rotaties per minuut. Van hetzelfde is ook sprake bij een bandschuurmachine, maar bij een delta- en vlakschuurmachine spreek je over het aantal trillingen per minuut. Soms kan een schuurmachine wel meer dan 28000 trillingen per minuut behalen. Dat is toch iets sneller dan wanneer je met de hand zou schuren J.

Bevestiging schuurpapier

Het bevestigen van schuurpapier kan op twee verschillende manieren. Vroeger werd er gebruik gemaakt van een klembevestiging. Hiervan was met name sprake bij vlakschuurmachines, maar door het onhandige ontwerp ging dit vaak niet vlekkeloos. Het schuurpapier scheurde snel of liet los. Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van een klittenbandbevestiging. Het zit niet alleen beter vast aan de schuurzool, maar voorkomt ook dat je minder vaak hoeft te wisselen van schuurpapier. Ideaal toch?

Related Posts