Aanbouw & Uitbouw
Van Straalen

Houtkachel zelf installeren, ja of nee?

Blog

Heeft u een houtkachel besteld en moet u deze gaan installeren? Hierbij komt veel kijken. U hoeft  het niet uit te besteden, maar weet wel dat het geen makkie is. Alles moet goed gemonteerd zijn, alles moet op de goede plek komen etc. In dit artikel wil ik u laten zien wat er allemaal moet gebeuren en of u het beter zelf kunt doen of misschien toch beter kunt uitbesteden.

Wat komt er allemaal aan bod?

Het plaatsen van een houtkachel is geen appeltje eitje maar vergt echt vakmanschap. Begin dan ook niet zomaar met het installeren van een houtkachel maar kijk goed naar alle stappen die u moet uitvoeren. Bent u hier bekend mee? Heeft u de juiste materialen? Beschikt u over de juiste gereedschappen? Etc. De werkzaamheden waar u mee te maken gaat krijgen zijn:

  • Plaatsen van de houtkachel
  • Ventilatie
  • Rookkanaal
  • Rookgas buizen verbinden

Het plaatsen van de houtkachel moet precies en zorgvuldig gebeuren om zo de juiste plaats te vinden om heel uw huis op te warmen en om veilig te stoken. Als eerste moet de kachel waterpas staan en op een hittebestendige vloer geplaatst worden. De ruimte tussen de muur (achter de kachel) en de kachel moet 40 cm zijn. De ruimte tussen de muur (voor de kachel) moet minstens 80 cm zijn.
De ventilatie is ook erg belangrijk. Als deze niet goed is maakt u niet optimaal gebruik van uw houtkachel en het kan slecht zijn voor uw gezondheid. Er moet dus goed geventileerd worden.

De naam zegt het eigenlijk al, rookkanaal. Het kanaal leid de rook weg het huis uit. U snapt wel dat dit allemaal goed op elkaar moet worden aangesloten om alle rook veilig weg te leiden. Het is belangrijk om goed te letten op de volgende aspecten:

-Het kanaal mag geen bochten bevatten van 30 graden

-Het kanaal moet van brandwerend materiaal zijn

-Het kanaal moet lang genoeg zijn

De rookgas buizen zijn ook van groot belang. Deze buizen moeten een diameter hebben van 15 centimeter en moeten goed op elkaar zijn aangesloten om rookgaslekken te voorkomen.

Zelf doen of uit handen geven?

Zoals u heeft gelezen komen er veel werkzaamheden aan bod voordat u lekker kunt genieten van uw houtkachel. U kunt het zelf proberen maar er kan van alles mis gaan. U kunt het ook uit handen geven en dan bent u verzekerd dat alles goed gaat. De echte specialisten weten wat ze doen en zorgen voor een veilige en ultieme stook-omstandigheid.

Related Posts